Europa 2 - Maxximum muziky

Ikonická značka oblečenia oslavuje 70 rokov!

Značka GANT oslavuje v roku 2019 70. výročie svojho založenia. Všetko sa začalo v roku 1949 výrobou prvotriednych košieľ. Od tej doby uplynulo sedem desaťročí. Značka rozšírila svoju ponuku o prémiové oblečenie v štýle American Sportswear a do našich pamätí sa zapísala niekoľkými ikonickými produktami.

Tento rok si toto dedičstvo pripomenieme a zároveň nadviažeme na dlhodobé krédo značky — Never Stop Learning — ktoré sa snúbi s jej minulou, súčasnou i budúcou filozofiou.

HISTÓRIA

Bernard Gantmacher bol židovský prisťahovalec z Ukrajiny, ktorý v roku 1914 vycestoval do USA. Začal pracovať na Manhattane v závode na šitie košieľ. Onedlho stretol svoju budúcu manželku, ktorá pracovala v rovnakej spoločnosti, ale v oddelení šitia gombíkov.

Postupom času začali spoločne šiť ležérnejšie košele, ktoré vyhovovali štýlu vtedajšieho obliekania mladšej generácie. Práve takáto košela je ikonickým produktom súčasnej značky a vyznačuje se niekoľkými typickými prvkami ako sú gombíky na golieri (tzv. button-down), záhyb a pútko na chrbte (tzv. boxpleat a locker-loop). V roku 1949 založili spolu s ich synmi Martym a Eliotom rodinný podnik v New Haven na americkom východnom pobreží, v prostredí známom svojimi prestížnymi univerzitami a aktívnym životným štýlom.

Tak sa zrodila dnes už celosvetovo známa módna značka charakteristická svojim nadčasovým preppy štýlom. 7 DEKÁD 7 IKON Celý jubilejný rok pripomínajúci si 70 rokov značky sa ponesie v znamení 7 ikonických produktov. Krédom značky je Never Stop Learning. A práve byť neustále zvedavý je neodmysliteľnou súčasťou DNA značky GANT. Vedie nás k jej koreňom spred 70 rokov, do univerzitného prostredia na východe USA.

V uplynulých siedmich desaťročiach kládol GANT dôraz na inovácie a zdokonaľovanie svojich ikonických produktov, ktorými sú košeľa The Button-Down Shirt, the Club Blazer (klubové sako), the Chino Pant (nohavice chinos), the Piqué (polokošele), the Heavy Rugger (rugger), the GANT Varsity Jacket (univerzitná bunda bomber), a the Cable Knit (sveter s vrkočovým vzorom). Z týchto ikonických kúskov neskôr vznikli sofistikovanejšie verzie, aby boli pozitívne prijaté po celom svete.

Každý mesiac si postupne budeme jednotlivé ikony pripomínať a predstavíme si aj ich súčasnú ponuku z aktuálnej kolekcie SS19. „Na svoje dedičstvo sme hrdí. Vášeň a inovácie nás ako výrobcu vysokokvalitných košieľ vedú vpred. Keď sme premýšľali, ako v rámci kolekcie osláviť toto výročie, pozreli sme sa do archívu. Zistili sme, že týchto sedem ikonických kúskov preppy American Sportwear obstálo v teste s časom. Vždy sa v nich vlastne cítite moderne.

Ich pripomenutím chceme vzdať česť nadčasovému štýlu a dlhej životnosti, ktorá je pre GANT tak charakteristická. Pri navrhovaní ďalších kúskov máme stále na mysli túto nadčasovú filozofiu a krédo Never Stop Learning. Chceme navrhovať také kúsky, ktoré ocenia i budúce generácie,““ hovorí Matthew MounseyWood.

IKONICKÁ KOŠELA THE BUTTON-DOWN SHIRT

Košeľa The Button-Down Shirt stála na počiatku dlhej sedemdesiatročnej cesty značky GANT. Gombíky na golieri mali praktický význam. Vďaka nim totiž zostal na svojom mieste i pri najrôznejších športových aktivitách.

Košeľa bola po prvýkrát predstavená americkému trhu len v obmedzenej ponuke. V 40. rokoch ste si takúto košeľu mohli objednať len na mieru v špecializovanej predajni. V roku 1949, kedy bola značka založená, zazrela svetlo sveta úplne prvá menšia kolekcia pozostávajúca z jednofarebných a prúžkovaných košieľ typu Button-Down. Neskôr si GANT patentoval tri inovatívne prvky: pútko a záhyb na zadnom diele košele (the locker loop, the boxpleat), a gombík vzadu na golieri (the back-collar).

Viac informácií na gant.sk.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach